Művészek a pandémia idején

Az Örökség Műhely soron következő állomásán Kelemen István színművész, a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad igazgatója, Pető Hunor képzőművész, valamint Ignácz Attila zenész, fény- és hangtechnikus beszélgetett a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban az elmúlt másfél év eseményeiről, hatásairól, és produktumairól S. Töttő Rita újságíró, szerkesztő, illetve fotográfus moderálása mellett.

Bővebben...

Új online sorozatot indít az Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Kultúrvízió címmel veszi kezdetét idén az Örökség Kultúrpolitikai Intézet új sorozata. Az Intézet egyik kiemelt célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása, a gazdag magyar kultúrkincs megőrzése, megismertetése és ezáltal a magyar kulturális identitás megerősítése.

Bővebben...

Kerekasztal-beszélgetés a Velencei-tavi kulturális élet kapcsán

Az Örökség Műhely sorozatunk következő állomásán a Velencei-tavi kulturális életet járjuk körül. A beszélgetésen arra keressük a választ, hogy az elmúlt évek fejlesztései, eredményei mellett a jelenleg is tartó pandémia időszaka alatti kihívások, valamint a hamarosan elérkező újranyitás milyen lehetőségeket hozott, a kulturális intézmények jelenleg mely tervekkel rendelkeznek és a háttérben milyen előkészületeket zajlanak. A kerekasztal-beszélgetésen Rodics Eszter, a kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója, Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, valamint Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója vesz részt a Vörösmarty Rádió szervesztő-műsorvezetője Sasvári Csilla moderálása mellett. Az eseményre a Halász-kastélyban kerül sor.

Bővebben...

„Trianonnak nincs még vége”

Kerekasztal-beszélgetés a Trianon 100. évfordulója kapcsán

2020 első Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetését a trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán rendezte meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A 2020. augusztus 18-i rendezvényen Dr. Schmidt Mária – Széchenyi-díjas történész, XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója, Dr. Salamon Konrád történész és Dr. Vízi László Tamás – a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese beszéltek a témárólaz Intézet igazgatója Makranczi Zsolt moderálása mellett. Az eseményre a Tokaji Írótábor keretében került sor.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - Kik a felelősök? A Trianonhoz vezető út, és a békeszerződés következményei

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett, "Kik a felelősök? A Trianonhoz vezető út, és a békeszerződés következményei" című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2020. augusztus 18-án (kedden) 9.00 órakor, a Tokaji Ferenc Gimnáziumban (Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 18-20, 3910) tartunk. 

Bővebben...

A vadászat a természet tüdeje

Vadászati kultúra Magyarországon kerekasztal-beszélgetés

A vadászat a magyar kultúra szerves része, fontos szerepe van a természetvédelemben és a vadászattal szembeni ellenérzések elsősorban téves ismeretekből, információ hiányból fakadnak, amelyen különböző rendezvényekkel, jótékonysági vadászattal és fiataloknak szóló oktatási program elindításával kívánnak változtatni - derült ki az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, ahol L. Simon László kultúrpolitikus, országgyűlési képviselő, Bajdik Péter az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Bors Richárd a Vadászati Világkiállítás szervező iroda igazgatója és Fejes László az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője osztották meg gondolataikat.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - Vadászati kultúra Magyarországon

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett Vadászati kultúra Magyarországon című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2019. november 23-án (szombaton) 11.30 órakor, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban (2475, Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.) tartunk. A beszélgetés a Vadászfegyverek-fegyvervadászok hét tematikájába illeszkedik, valamint a Fegyvertörténeti konferencia záróprogramjaként szerepel.

Bővebben...

A művészeti felsőoktatás útkeresése

2019. november 11-én 17 órától a Kossuth Klubban derült fény a művészeti felsőoktatás intézményének tradíciójáról, kihívásairól napjainkban és a jövő kilátásairól az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében. A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Radák Eszter a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Dr. Bolvári-Takács Gábor a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Dr. Hatos Pál a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának dékánja, valamint L. Simon László kulltúrpolitikus és országgyűlési képviselő vitatkoztak, hogy miben látják a hazai művészeti képzés struktúráját, piacképességét, valamint versenyképességét a külföldi egyetemekkel szemben. Az országhatárainkon belüli vidéki és fővárosi művészeti egyetemek közötti differenciára is kitértek. A beszélgetést Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója vezette.

Bővebben...

MEGHÍVÓ - A művészeti felsőoktatás helyzete

Tisztelettel meghívjuk Önt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett A művészeti felsőoktatás helyzete című kerekasztal-beszélgetésre, melyet 2019. november 14-én (csütörtökön) 17.00 órakor, a Kossuth Klub emeleti Nagytermében (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) tartunk.

Bővebben...

Komplex intézményi strukturális, finanszírozási és szakmai megújulás szükséges a múzeumi szférában

Komplex intézményi strukturális, finanszírozási és szakmai megújulás, bérrendezés, differenciált és teljesítményösztönző kiegészítő támogatás bevezetése, az ingyenesség újragondolása, a jegyárak áfatartalmának csökkentése szükséges többek között a múzeumi ágazatban, hangzott el Szegeden az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében 2019. október 31-én megtartott ’A vidéki múzeumok helyzete és lehetőségei’ című kerekasztal-beszélgetésen. A témáról Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Grászli Bernadett a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónőjé és L. Simon László, kultúrpolitikus, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke vett részt. A beszélgetést Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója moderálta.

Bővebben...

Eseménynaptár

Május 2022
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |