Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk hatodik kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Hegyi-Karabah, Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Csecsen- és Ingusföld, Kirgizisztán, Jakutföld, Ukrajna, Fehéroroszország – csak hogy néhányat említsünk abból a számos országból, amelyek a Szovjetunió 1991-es felbomlása után váltak önálló államokká, és amelyekben számtalan különböző nép él.

Bővebben...

HAMAROSAN! Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction.

Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül sorozatunk következő kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Bővebben...

Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk ötödik kötete, Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni című könyve.

Babkou a szovjet birodalom agóniája idején, a nyolcvanas évek második felében végzett Minszkben filozófia szakon, amikor a fehérorosz önismeret már az elméleti szakaszába lépett. Legfőbb ideje volt, mert a következő években ajánlatos volt használniuk az eszüket a fehéroroszoknak, hiszen akkor kellett újragondolniuk a hagyományaikat és a nemzeti létüket, amikor életük legnagyobb esélyét kapták.

Bővebben...

88. Ünnepi Könyvhét

Szeretettel várjuk Önt és családját a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok (2017. június 8–12.) központi helyszínén, Budapesten, a Vörösmarty téren.

Intézetünk kiadásában megjelenő könyveinket a Ráció Kiadó standján tekintheti meg és vásárolhatja meg 20%-os kedvezménnyel.

Bővebben...

Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk negyedik kötete, Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok című könyve.

„A manapság divatos különböző ortodoxiákat és ezek következményeit írtam le a leggyakrabban; az utóbbiak közül az az egyik leglényegesebb és a legaggasztóbb, hogy gyorsan fogyatkozik a tér aközött, amit muszáj, és aközött, amit nem szabad. Sokasodnak a „jogok” („jogosultság” értelemben), szűkül a szabadságjogok érvényességi köre, egyre inkább sérül a szólásszabadság.

Bővebben...

Anne Applebaum: Kelet és Nyugat között

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk harmadik kötete, Anne Applebaum: Kelet és Nyugat Között című könyve.

A műben leírt térség, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó határvidék választja el Európát Oroszországtól. Erről a Tengerközről tudunk a legkevesebbet, mert ez már nem tartozik bele a jól ismert Közép-Európába. Gdańskban kezdődik az utazás, ahol a szerző fölszáll a kalinyingrádi hajóra. A korábban hermetikusan elzárt városban hosszasan keresi a német kultúra nyomait, majd megy tovább Litvániába, Fehéroroszországba, Ukrajnába, aztán Kárpátalján keresztül Moldovába, végül eljut Odesszába.

Bővebben...

Mikola Rjabcsuk: A két Ukrajna

Megjelent a 2015. őszén ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk második kötete, Mikola Rjabcsuk: A két Ukrajna c. könyve.

Ahhoz képest, hogy milyen komoly világpolitikai jelentősége van az orosz birodalmi agressziót elszenvedő Ukrajna függetlenségi harcának, meglepően kevés nemzetközi figyelmet kap az ország. Vagy ha mégis, akkor geopolitikai spekulációk tárgyaként szerepel, nem pedig a sorsáról önállóan döntő alanyként, ahogy egy szuverén ország esetében elvárható lenne. 

Bővebben...

Ewa M. Thompson: A birodalom trubadúrjai.

Az orosz irodalom és a kolonializmus.

Örökség Kultúrpolitikai Intézet által, 2015. őszén
’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozat első kötete, Ewa M. Thompson: A birodalom trubadúrjai. Az orosz irodalom és a kolonializmus c. könyve.

A 20. század második felében, a klasszikus gyarmatbirodalmak szétesése után viharos fejlődésnek indultak a posztkolonialista kutatások. Az újraolvasás során a legnagyobb klasszikusok műveiben is kimutatták a dominancia és az alárendelődés, a tekintély és az engedelmesség játékát. Mivel e kritika művelői a harmadik világ és a legfejlettebb országok közti konfliktusokat vizsgálták, az orosz irodalom kimaradt ebből. A ruszisták a cári és a szovjet hagyományokat követve továbbra is idealizálják az orosz kultúra sikereit.

Bővebben...

500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében

Könyvünk – a Mozaik Múzeumtúra program keretében megjelent 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című kötet javított és bővített kiadása – a legfontosabb magyarországi, valamint magyar vonatkozású határon túli múzeumokat és kiállítóhelyeket mutatja be. Célja, hogy átfogó képet nyújtson a magyar múzeumi szféráról, felmutatva annak sokszínűségét, jól ismert és rejtett értékeit, érdekességeit, s hogy ezáltal az intézmények közelebbi megismerésére, felkeresésére ösztönözze olvasóját. Bízunk benne, hogy a kötet hasznos útikalauzként szolgál majd az érdeklődők számára, legyen szó rutinos múzeumlátogatókról, tartalmas hétvégi kikapcsolódást kereső családokról vagy akár az osztálykirándulás programját tervező pedagógusokról, határainkon innen és túl egyaránt.

Bővebben...

300 Museums and Exhibition Spaces in Hungary

(in English see below)

Könyvünk a korábban megjelent 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című könyv aktualizált, angol nyelvű fordításaként a legfontosabb magyarországi múzeumokat és kiállítóhelyeket mutatja be, így elsősorban a hazánkba érkező turisták számára készült. Célja, hogy átfogó képet nyújtson a hazai múzeumi szféráról, felmutatva annak sokszínűségét, jól ismert és rejtett értékeit, érdekességeit, s a benne szereplő intézmények közelebbi megismerésére, felkeresésére ösztönözze olvasóját.

Bővebben...

Eseménynaptár

December 2020
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2020 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |