Megjelent Hammerstein Judit könyve

Megjelent Hammerstein Judit: Oroszok és magyarok. Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években című könyve. 

Milyenek az oroszok és milyenek vagyunk mi, a megfigyelők? Miként ragadható meg a félelmet és rajongást egyszerre kiváltó rejtélyes orosz világ? Hammerstein Judit vizsgálódásának tárgya a két világháború közötti Oroszországot megjárt magyar írók úti beszámolói. Ám a kötet horizontja időben és térben ennél sokkal tágasabb: a művek az elemzés során nemcsak egymásra reflektálnak folyamatosan, hanem számos más kortárs leírásra, megfigyelésre is.

Bővebben...

Fesztiválkutatás

Magyarország dinamikusan fejlődő és sokszínű kulturális fesztiválkínálata a társadalom széles rétegének nyújt tartalmas kikapcsolódást, közösségi élményt. Jelentőségük mára messze túlmutat a szórakoztatáson, szerves részévé váltak hazánk kulturális, turisztikai és gazdasági életének. Ennek ellenére fesztiváljaink átfogó vizsgálatára 2004-ben került sor legutóbb.

Bővebben...

Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk hatodik kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Hegyi-Karabah, Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Csecsen- és Ingusföld, Kirgizisztán, Jakutföld, Ukrajna, Fehéroroszország – csak hogy néhányat említsünk abból a számos országból, amelyek a Szovjetunió 1991-es felbomlása után váltak önálló államokká, és amelyekben számtalan különböző nép él.

Bővebben...

HAMAROSAN! Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction.

Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül sorozatunk következő kötete, Németh Orsolya: Posztszovjet non-fiction. A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom című könyve.

Bővebben...

Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni

Megjelent Nyugat-eurázsiai Idő című társadalomtudományi könyvsorozatunk ötödik kötete, Ihar Babkou: A Fehérorosz Királyság. Romokból olvasni című könyve.

Babkou a szovjet birodalom agóniája idején, a nyolcvanas évek második felében végzett Minszkben filozófia szakon, amikor a fehérorosz önismeret már az elméleti szakaszába lépett. Legfőbb ideje volt, mert a következő években ajánlatos volt használniuk az eszüket a fehéroroszoknak, hiszen akkor kellett újragondolniuk a hagyományaikat és a nemzeti létüket, amikor életük legnagyobb esélyét kapták.

Bővebben...

5 éves a Mozaik Múzeumtúra

Öt éve indult el a Mozaik Múzeumtúra program és fontosnak éreztük, hogy beszámoljunk elért eredményeinkről, tapasztalatainkról.  A kötet első része ezért a Mozaik Múzeumtúra első öt évét mutatja be, a programot részletesen ismertető írás mellett a benne résztevők (múzeumok, iskolák, civil szervezetek) szubjektív beszámolóinak segítségével.

Bővebben...

88. Ünnepi Könyvhét

Szeretettel várjuk Önt és családját a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok (2017. június 8–12.) központi helyszínén, Budapesten, a Vörösmarty téren.

Intézetünk kiadásában megjelenő könyveinket a Ráció Kiadó standján tekintheti meg és vásárolhatja meg 20%-os kedvezménnyel.

Bővebben...

Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk negyedik kötete, Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok című könyve.

„A manapság divatos különböző ortodoxiákat és ezek következményeit írtam le a leggyakrabban; az utóbbiak közül az az egyik leglényegesebb és a legaggasztóbb, hogy gyorsan fogyatkozik a tér aközött, amit muszáj, és aközött, amit nem szabad. Sokasodnak a „jogok” („jogosultság” értelemben), szűkül a szabadságjogok érvényességi köre, egyre inkább sérül a szólásszabadság.

Bővebben...

Anne Applebaum: Kelet és Nyugat között

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk harmadik kötete, Anne Applebaum: Kelet és Nyugat Között című könyve.

A műben leírt térség, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó határvidék választja el Európát Oroszországtól. Erről a Tengerközről tudunk a legkevesebbet, mert ez már nem tartozik bele a jól ismert Közép-Európába. Gdańskban kezdődik az utazás, ahol a szerző fölszáll a kalinyingrádi hajóra. A korábban hermetikusan elzárt városban hosszasan keresi a német kultúra nyomait, majd megy tovább Litvániába, Fehéroroszországba, Ukrajnába, aztán Kárpátalján keresztül Moldovába, végül eljut Odesszába.

Bővebben...

Mikola Rjabcsuk: A két Ukrajna

Megjelent a 2015. őszén ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk második kötete, Mikola Rjabcsuk: A két Ukrajna c. könyve.

Ahhoz képest, hogy milyen komoly világpolitikai jelentősége van az orosz birodalmi agressziót elszenvedő Ukrajna függetlenségi harcának, meglepően kevés nemzetközi figyelmet kap az ország. Vagy ha mégis, akkor geopolitikai spekulációk tárgyaként szerepel, nem pedig a sorsáról önállóan döntő alanyként, ahogy egy szuverén ország esetében elvárható lenne. 

Bővebben...

Eseménynaptár

Augusztus 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |