MúzeumokMa 2020 Ajánlások - múzeumigazgatók számára

A múzeumigazgatók részére megfogalmazott ajánlások figyelembevételét alapvetőnek gondoljuk egy korszerű, együttműködésen alapuló, a szolgáltató értékrendet képviselő muzeális intézmény esetében. 

Mindazonáltal az, hogy mely javaslatokat képes prioritási listája élére helyezni és a mindennapi munkavégzése során megvalósítani az igazgató, nagyban függ szakmai múltjától, illetve a szakmai munka során megszerzett kompetenciáitól; a munkatársakkal való viszonyától, a szakmai ambícióitól és nem utolsó sorban a fenntartójához valóviszonyától. Nem szükséges az ajánláscsomag minden elemét egyéni szinten teljesíteni, azonban az elvárások mentén kialakított értékrend ismert és mértékadó kell, hogy legyen minden vezető számára.

Bízunk abban, hogy a kutatás eredményei számos szakmai folyamatot fognak a jövőben segíteni, támogatást nyújtanak a vezetők döntéseihez és iránytűvé válnak a múzeumi szférában dolgozók számára.

Ajánlások - múzeumigazgatók számára

Kép: pixabay.com

Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a költészet napján

Hosszan tartó ismeretség, mikor elkezdi az ember Pilinszkyt igazán szeretni, érteni s használni
Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a költészet napján

Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés sorozat legutóbbi rendezvényét a 2021-es Pilinszky Emlékév, s a magyar költészet napja alkalmából rendezte meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A 2022. április 11-i rendezvényen Bobory Zoltán költő, prózaíró, a Vörösmarty Társaság elnöke, Csender Levente József Attila-díjas író, pedagógus, Hafner Zoltán irodalomtörténész, valamint Hernádi Mária irodalomtörténész beszélgetett Szmeskó Gábor irodalomtörténész moderálása mellett. Az eseményre a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Irodalmi műhely a magyar költészet napján című egész napos rendezvényének keretein belül került sor a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban.

Bővebben...

Kerekasztal-beszélgetés a Hazáért Körút programról

Az Örökség Műhely elnevezésű kerekasztal-beszélgetés sorozatunk legutóbbi alkalmán a Hazáért Körút című rendhagyó pedagógiai programot mutattuk be a közönségnek. A március 31-i beszélgetésen Rodics Eszter, a kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója, Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője, Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója és Sipos Imre, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese vett részt a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Sasvári Csilla moderálása mellett. Az eseményre a kápolnásnyéki Halász-kastélyban került sor.

A beszélgetésen Sasvári Csilla kiemelte, úgy látja az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a hazaszeretet iránti fogékonyság, illetve az arra való nevelés. Sipos Imre ezzel kapcsolatban megjegyezte, az elmúlt 10-15 évben több kezdeményezés is elindult, amelyeknek központjában a hazaszeretet áll, erre pedig kiváló példa a Hazáért Körút rendhagyó pedagógiai program. Rodics Eszter a beszélgetésen kifejtette: „a program kialakításakor arra koncentráltunk, hogy ne akarjunk túl sokat mondani, ne akarjunk túl sokat mutatni. Így minden helyszínhez két fogalmat kapcsoltunk, amelyeken keresztül próbáljuk nagyon célzottan, élménypedagógiai módszerekkel megmutatni a gyermekeknek, miért jó Magyarnak lenni, s miért fontos az, hogy magyar vagyok.”


A kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők bemutatták az egyes helyszínek tematikáját, fogalmait: a Hazáért Körút a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházban indul, ahol a Szózaton keresztül a hűség és hősiesség fogalmát járják körül a diákok. „A tematikus túra második helyszínén, a Gárdonyi Géza Emlékháznál a résztvevők a bátorságról és a bajtársiasságról tanulhatnak az Egri Csillagok történetének felelevenítésével” – fejtette ki Ocsenás Katalin. Sipos Imre a beszélgetésen elmondta: „fontos, hogy a program kidolgozása során jól találták el az arányokat, hiszen minden helyszínen két kulcsszóra épül a foglalkozás, így kiválóak az elkészített pedagógiai anyagok.”


A program harmadik helyszíne a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, melynek programját Dr. Görög István ismertette a közönséggel. „Két mottónk van: a hazát megkell védeni, így a honvédelem. A másik pedig a kitartás, mert erre, mint emberi erényre rendkívül nagy szükség van.” A gyermekek a Pákozd-Pátka–sukorói győztes csata helyszínét járják körbe, majd az 1849. október 6-i események nyomán felállított, 14 mártír emlékoszlopát tekintik meg, ahol a Schweidel József emlékére állított oszlop is megtalálható.


A negyedik állomásról Rodics Eszter beszélt. Elmondta, a kastély azért is hiteles hely, hiszen Schweidel József lánya, Schweidel Anna volt Halász Gedeon felesége. Az aradi vértanú történetének segítségével pedig a Hazáért Körút utolsó helyszínén így a hazaszeretet és az önfeláldozás kerül előtérbe.

A rendezvény a jövőbeli elképzelések felvázolásával zárult a Halász-kastélyban: „el tudnánk képzelni a Hazáért Körutat pécsi központtal, egri központtal, illetve soproni központtal is” – mondta Rodics Eszter, s hozzátette, csodálatos lenne, ha a körút olyan hálózattá nőhetné ki magát, melyben hazánk különböző pontjain a fiatalok hasonló interaktív élménypedagógiai foglalkozás keretében kapnának maradandó élményeket.

Fotók: Kőmíves András

 

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt:


Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Pilinszky 100 – Irodalmi kerekasztal a költészet napján

Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Örökség Műhely sorozatának következő rendezvényére 2022. április 11-én, hétfőn délután 14 órakor a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Irodalmi műhely a magyar költészet napján című egész napos rendezvényének keretein belül kerül sor a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban.

Bővebben...

Hazáért Körút - Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Örökség Műhely sorozatának soron következő rendezvényét 2022. március 31-én, csütörtökön délután 17 órakor tartjuk a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

Bővebben...

DEMÓ 5 program – Digitális múzeumpedagógiai élménynap

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája szervezésében 2022. február 9-én került megrendezésre a Mozaik Múzeumtúra – DEMÓ 5. Digitális Edukációs Múzeumi Órák – Híres magyarok 2. című program, amely 44, magyarországi és határon túli múzeum közreműködésével a Kárpát-medence történetének alakulásában jelentős szerepet játszó magyar történelmi személyiségek, tudósok, kutatók bemutatása mellett alkalmat kínált a magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek megismertetésére, bemutatására, játékos formában történő elemzésére. A korosztályos bontásban – általános iskola 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, középiskola 9-12. évfolyam –, tematikus órarendben strukturált online eseményt a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon adtuk közre.

Bővebben...

Kultúrvízió ’21 - Véget ért az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Kultúrvízió című online sorozatának 2021-es évada

A 2012-ben alapított Örökség Kultúrpolitikai Intézet egyik kiemelt célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása, a gazdag magyar kultúrkincs megőrzése, valamint megismertetése és ezáltal a magyar kulturális identitás megerősítése. Az Intézet a fenti célok elérése érdekében 2021-ben Kultúrvízió címmel indított online sorozatot, melynek keretében öt kulturális esemény, illetve előadóművészeti produkció audiovizuális rögzítésére, majd azoknak online közzétételére került sor.

Bővebben...

Kultúrvízió 5. – Tercina együttes

Kultúrvízió címmel vette kezdetét idén az Örökség Kultúrpolitikai Intézet új sorozata. Az Intézet egyik kiemelt célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása, a gazdag magyar kultúrkincs megőrzése, megismertetése és ezáltal a magyar kulturális identitás megerősítése.

Bővebben...

Kultúrvízió 4. – Keresztury-Albert Zsolt: Hétköznapok a Pusztában

Kultúrvízió címmel vette kezdetét idén az Örökség Kultúrpolitikai Intézet új sorozata. Az Intézet egyik kiemelt célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása, a gazdag magyar kultúrkincs megőrzése, megismertetése és ezáltal a magyar kulturális identitás megerősítése.

Bővebben...

Hazánk kulturális jelenléte a V4 országokban - Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés


2021 első Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetését Hazánk kulturális jelenléte a V4 országokban címmel rendezte meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A 2021. augusztus 24-i rendezvényen Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Kelemen Gertrud, a prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Lagzi Gábor, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Venyercsan Pál, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója beszéltek a témáról Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet korábbi főigazgatója moderálása mellett. Az eseményre a Tokaji Írótábor keretében került sor.

Bővebben...

Eseménynaptár

Május 2022
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |