Hammerstein Judit: Oroszok és magyarok

Megjelent Hammerstein Judit: Oroszok és magyarok. Magyar írók Oroszország- / Szovjetunió-tapasztalata az 1920-1930-as években című könyve. 

Milyenek az oroszok és milyenek vagyunk mi, a megfigyelők? Miként ragadható meg a félelmet és rajongást egyszerre kiváltó rejtélyes orosz világ? Hammerstein Judit vizsgálódásának tárgya a két világháború közötti Oroszországot megjárt magyar írók úti beszámolói. Ám a kötet horizontja időben és térben ennél sokkal tágasabb: a művek az elemzés során nemcsak egymásra reflektálnak folyamatosan, hanem számos más kortárs leírásra, megfigyelésre is.

 

Hammerstein Judit
Oroszok és magyarok

„[…] hála Hammerstein Judit remek kötetének rengeteg új adattal, nézőponttal, »megközelítéssel«, találó megfigyeléssel, megragadó részlettel, frappáns elemzéssel lettem gazdagabb. Azt eddig is sejtettem, hogy az »orosz lélek« annyira áttekinthetetlenül sokrétű, hihetetlenül árnyalt, hogy lehetetlen egységes keretbe foglalni.” (Részlet Borsi-Kálmán Béla utószavából)

A kiadvány a Nyugat Eurázsiai Idő sorozat 7. kiadványaként jelent meg.

Rendelje meg most

Hammerstein Judit (1969)
Történész, kulturális menedzser. Fő kutatási területe a két világháború közötti szovjet–magyar kapcsolattörténet, az első világháborús oroszországi magyar hadifogság és emlékirat-irodalom, valamint a két világháború közötti magyar eszmetörténet egyes kérdései. Hosszú éveket töltött el a kulturális igazgatás és diplomácia területén, többek között a Balassi Intézet vezetőjeként. Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem interdiszcipináris doktori iskolájának elvégzését követően disszertációját a Károli Gáspár Református Egyetemen (PhD) védte meg, ahol jelenleg is oktat. A Magyar Nemzeti Múzeum tanács[1]adója, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos kutató[1]ja. Számos esszé, tanulmány és kritika szerzője.

 

Eseménynaptár

Április 2023
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2023 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |