Az állami ingatlanvagyon sorsa a rendszerváltozás után

Szerkesztette Horváth Attila

A kiadvány Az állami ingatlanvagyon sorsa a rendszerváltozás után című konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza, egy, a témakörhöz kapcsolódó kutatás eredményeit összegző tanulmánnyal kiegészítve. A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, az érdeklődők számára a készet erejéig térítésmentesen megrendelhető (utánvéttel) vagy személyesen átvehető az intézetben. Rendelési, illetve átvételi igény esetén előzetes egyeztetés az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges. (A megrendelt köteteket futárszolgálat szállítja ki; a kézbesítés díja 1500 Ft, amely átvételkor fizetendő. Egy megrendelő számára egy példány kézbesítését vállaljuk, kizárólag belföldön. A személyes átvételt kézbesítési vagy egyéb költség nem terheli.)

A kiadvány alapjául szolgáló tanácskozás gondolata abból felismerésből származik, hogy az 1989–1990-ben kibontakozó rendszerváltozás idején a magyar társadalomnak, de még a magyar államnak sem volt pontos ismerete, átfogó képe arról, hogy az állampárt, valamint annak úgynevezett „társadalmi alapon” működő szatellitszervezetei mekkora vagyonnal rendelkeztek, különös tekintettel a nemzeti ingatlanvagyonra.

A konferenciára az Államreform Operatív Program részeként került sor, céljaként pedig a nemzeti ingatlanvagyon védelmét szolgáló jogi szabályozás előkészítését tűzte ki. Az előadások a történelmi előzményekre és összefüggésekre világítanak rá, lehetővé téve az érintett problémakörnek a maga komplexitásában történő szemlélését, valamint nyomon követik a magyar nemzeti ingatlanvagyon tulajdonosi szerkezetének a rendszerváltozás utáni átalakulását.

A konferencián elhangzott előadásokon túl a kötet egy, a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében, az Ereky Terv VI. ütemének részeként megvalósult, az állami ingatlanvagyon rendszerváltozás utáni sorsával kapcsolatos kutatás eredményeit összegző tanulmányt is tartalmaz. A tanulmány bemutatja az állampárt szatellitszervezeteinek létrejöttét és szerepét, egy konkrét példa révén beszámol e szervezetek vagyonátmentési kísérleteiről, ismerteti a szatellitszervezetek vagyonának sorsát meghatározó jogszabályokat, végül pedig a szatellitszervezetek ingatlanvagyonával kapcsolatos kutatás történetéről és eredményeiről ad áttekintést.

A kötet célja, hogy hozzájáruljon egy olyan szakmai diskurzus kibontakozásához, amelynek során javaslatok, illetve konkrét jogszabályi megoldások születhetnek a nemzeti vagyon tényleges körének feltárása és az állami jogérvényesítés lehetősége érdekében.

A kötet szerzői: Antal Péter, Barna Attila, Bittsánszky Ádám, Sławomir Cenckiewicz, Gál András Levente, Horváth Attila, Keresztes Tibor, Lacsny Márton, Mezey Róbert, L. Simon László, Téglási András.

Eseménynaptár

Június 2019
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás

©2019 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |