KÖNYVBEMUTATÓ - Andrzej Nowak: Az Orosz Birodalom áldozatai - A birodalom mint áldozat

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tisztelettel meghívja Önt Andrzej Nowak: Az Orosz Birodalom áldozatai - A birodalom mint áldozat című könyvének bemutatójára, melyet 2022. szeptember 29-én (csütörtökön) délután 18 órától a Párbeszéd Házában tartunk. (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)

 

A Nyugat-eurázsiai Idő című könyvsorozat nyolcadik kötetéről Andrzej Nowak történész, a könyv szerzője és Mitrovits Miklós történész beszélget lengyel nyelven, szinkrontolmács közreműködésével.

Helyszín: Párbeszéd Háza – Konferenciaterem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)
Időpont: 2022. szeptember 29. (csütörtök) 18.00 óra

A könyvbemutatón jelentős kiadói kedvezménnyel lehet megvásárolni Andrzej Nowak művét és a Nyugat-eurázsiai Idő sorozat többi kötetét. A sorozatról és az eddig megjelent részeiről információ a nyugateurazsiaiido.hu weboldalon található.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi űrlapra kattintva lehetséges.

 A könyvbemutató az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, a budapesti Lengyel Intézet, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a varsói Wacław Felczak Intézet közös szervezésében valósul meg.

Reméljük, Ön is megtisztel bennünket jelenlétével rendezvényünkön!

KÖNYVISMERTETŐ

Az orosz imperializmus áll Andrzej Nowak elemzéseinek középpontjában. Főként azt vizsgálja, hogyan határozza meg magát az orosz állam, hogyan ütköznek a nemzet- és birodalomépítési koncepciók, mit gondol az orosz értelmiség Lengyelországról, milyen szerepet szán az orosz birodalomban a két keleti szláv népnek.

Nem a semmiből született a mai orosz neoimperializmus. E jelenséget nem lehet csupán az orosz belpolitika alakulásából, az oligarchák csatározásaiból vagy a nemzetközi helyzet alakulásából levezetni.

A krakkói történész meggyőzően bizonyítja, hogy az orosz imperializmus erős civilizációs küldetéstudattal párosul, belpolitikai alapja pedig az erős paternalista állam és a totalitárius politikai berendezkedés.

A lengyel–litván államszövetség szétzúzása nem puszta területszerzés: ezzel egy alternatív politikai és társadalmi rendszert és egy kulturális értelemben vett riválist tüntettek el, ahogy pár évszázaddal korábban Novgorodot is elpusztították. Abból a hitből fakad az orosz birodalom „védekező imperializmusa”, hogy a vesztére tör az európai civilizáció, ezért aktívan kell fellépnie potenciális ellenségével szemben. Ugyanakkor a régióban élő kis nemzetek felszabadítása érdekében folytatott civilizációs missziónak álcáz minden területszerzést és pusztítást. Az a célja, hogy egyetlen gazdasági, kulturális és politikai egésszé olvadjanak össze a birodalomban élő nemzetek. Nem önkéntesen és harc nélkül, hanem akaratuk ellenére, mégis a saját magasabb rendű érdekükben, hisz ők is a birodalomban teljesíthetik küldetésüket…

RÉSZLET AZ UTÓSZÓBÓL

„[…] Nowak esszéi időtállók. Elvezet minket a 2000-es években jelentkező orosz neoimperializmus történelmi forrásvidékeire, bemutatja metamorfózisát és modern megjelenési formáit. Nem tudhatta még, hogy ennyire aktuális lesz a téma, új fejezet indul az orosz imperializmus történetében, és fegyverrel próbálja visszaszerezni az elveszett birodalmat. Hálásak lehetünk neki, hogy mindezt megírta, így mi is jobban értjük, mi zajlik ma a világban.”(Részlet Mitrovits Miklós utószavából)

ANDRZEJ NOWAK (1960)

Andrzej Nowak (1960) lengyel történész és közéleti publicista. A krakkói Jagelló Egyetem Történettudományi Intézete és a varsói Lengyel Tudományos Akadémia professzora. Több, mint 30 harminc, lengyel és orosz történelemmel foglalkozó könyv szerzője (a megjelent könyvek 400 ezer példányban keltek el), így többek között: Történelem és Geopolitika. Verseny Kelet-Európáért; Dzieje Polski [Lengyelország története, vol. 1–5.]; Az 1920-as elfeledett megnyugvás (a Routledge kiadásában 2023-ban jelenik meg)]; Metamorfozy Imperium Rosyjskiego: 1721–1921 [Az Orosz Birodalom metamorfózisai].

Nowak professzor vendégelőadóként oktat az Egyesült Államokban (Columbia, Harvard, Rice Egyetem), Nagy-Britanniában (University of Cambridge, University College London), Kanadában, Írországban, Japánban, Csehországban. Nowak jelenleg a „Kwartalnik Historyczny” szerkesztője, valamint az Európai Emlékezet és

Szolidaritás Akadémiai Tanács tagja. Az 1980 és 1988 közötti időszakban antikommunista újságíróként és oktatóként dolgozott. Munkásságáért számos elismerésben részesült, több kitüntetés birtokosa, így elnyerte a Fehér Sas-rendet, mely a lengyel állam legmagasabb és egyben legrégibb kitüntetése is.

Eseménynaptár

Január 2023
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2023 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |