Az egész országban nagy sikert aratott a Lázár Ervin Program

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával (2022 áprilisa előtt EMMI) a Lázár Ervin Programhoz kapcsolódva 3500 ötödikes és hetedikes diák múzeumpedagógiai foglalkozásokon való ingyenes részvételét szervezte és bonyolította le 2022 tavaszán, együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeummal és az MNM tagintézményeivel.

A programban részt vevő intézmények közül a Magyar Nemzeti Múzeum budapesti központi épülete, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a visegrádi Mátyás Király Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 500-750 közötti létszámban fogadott általános iskolásokat, a Nyírbátori Báthori István Múzeum, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, az MNM Vaján működő Vay Ádám Muzeális gyűjteménye és az esztergomi Vármúzeum pedig jellemzően 200-300 diákot fogadott ebben az időszakban.

A 20-30 fős osztályok olyan múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt szakértő tárlatvezető irányításával, mint például „Kalandozás a fegyvertörténetben” (megtapintható fegyverek, felvehető páncél és sisak), vagy az esztergomi vár történetének bemutatása, másutt a 16-18. századi főúri bútorokkal ismerkedhettek meg a gyermekek. Igen népszerű volt a „Ragályos kórok” című, nagy járványokat – mint például a pestist vagy spanyolnáthát – bemutató foglalkozás is. „Nagyon jól szervezett, tartalmas programokkal készültek, sok-sok élménnyel gazdagodtunk!” – mondta Kovács Gabriella, a kecskeméti Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa a foglalkozást követően.

A részt vevő intézmények nagy része 2-3 különböző tematikájú pedagógiai foglalkozást kínált az érdeklődő osztályfőnököknek és diákoknak, akik szabadon választhattak a lehetőségekből.

A Lázár Ervin Program az egész országban nagy sikert aratott, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a továbbiakban is minden lehetőséget megragad arra, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a kultúrát és a művészetet.


A programban részt vevő múzeumok:

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
MNM Báthori István Múzeuma, Nyírbátor
MNM Esztergomi Vármúzeuma, Esztergom
MNM Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény
MNM Mátyás Király Múzeuma, Visegrád
MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest
MNM Rákóczi Múzeuma, Sárospatak
MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, Vaja

 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Eseménynaptár

November 2022
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |