Hazánk kulturális jelenléte a V4 országokban - Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés


2021 első Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetését Hazánk kulturális jelenléte a V4 országokban címmel rendezte meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet. A 2021. augusztus 24-i rendezvényen Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Kelemen Gertrud, a prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Lagzi Gábor, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Venyercsan Pál, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója beszéltek a témáról Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet korábbi főigazgatója moderálása mellett. Az eseményre a Tokaji Írótábor keretében került sor.


Az írótábor második napját L. Simon László a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke nyitotta meg, a beszélgetést pedig az Intézet igazgatója Makranczi Zsolt vezette fel. A rendezvénysorozat első, 2021-es állomásán Magyarország kulturális jelenlétére tértek ki a résztvevők a visegrádi – V4 – országokat tekintve. A beszélgetésen a témát több szempont alapján járták körül a résztvevők: beszéltek a magyar kulturális jelenlétről a visegrádi országokban, a visegrádi együttműködésről, illetve arról, hogy a V4 országok kultúrája milyen mértékben van jelen hazánkban. Hammerstein Judit az esemény első felében arra is kíváncsi volt, hogy a beszélgetésen résztvevő igazgatók milyen nehézséggel küzdenek a magyar kultúra terjesztésekor az érintett közép-európai városokban.

Kelemen Gertrud, a prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója a beszélgetésen elárulta, a visegrádi együttműködés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalokat megfelelő módon szólítsák meg. Továbbá kiemelte, hogy úgy érzi, egyre nagyobb az érdeklődése a cseh közönségnek a magyar kultúra iránt. Ez abban nyilvánul meg, hogy az ott élők nyitottak a magyar programokra, kulturális rendezvényekre és a magyar művészek produkcióira. Az igazgató hangsúlyozta: a zenei és képzőművészeti területeken könnyebb a kulturális termékeink közvetítése, illetve a magyar értékek bemutatása.


Lagzi Gábor, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen elmondta, minden olyan intézet igazgató, aki Magyarországot képviseli Lengyelországban, Isten tenyerén van. Számára mindig pozitív volt az ott tartózkodás: - „Az utóbbi 20-25 évben, mióta rendszeresen járok Lengyelországba, mindig szimpátiát éreztem a lengyelek részéről a magyarok iránt.” Az igazgató továbbá kiemelte a lengyel-magyar barátságot, mely nagyban meghatározza a kapcsolatrendszerét e két országnak. Ezzel egyetértett Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója is.


Az igazgatónő a rendezvényen Kelemen Gertrud üzenetéhez is csatlakozott, hiszen számára is kihívást jelent a fiatal generáció figyelmének felkeltése. A budapesti Lengyel Intézetben hangsúlyos szerepet kap, hogy átadják a lengyel-magyar barátság eszméjét a fiatalabbaknak is. – „A szív és az értelem azt diktálja, hogy megerősítsük ezt a barátságot, s megmutassuk az ifjú nemzedéknek azt, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok mögött komoly értékek rejlenek, melyek nem veszítik el aktualitásukat.”


Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett rendezvényen Venyercsan Pál, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója a szlovák-magyar kapcsolatról megjegyezte, vannak nehezebb és könnyebb időszakok, s a magyar kultúra bemutatása Szlovákiában speciális módszereket igényel. Így a kulturális intézmény létrehozta a „Több mint szomszéd” elnevezésű programsorozatot, hiszen Magyarország és Szlovákia több mint szomszéd. A magyar kulturális hét keretében Pozsonyban mutatják be hazánk tradícióit és kultúráját. Venyercsan Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelség és a közösen megélt időszak miatt úgynevezett hullámvölgyek is előfordulnak a két ország kapcsolatában.


Lagzi Gábor hangsúlyozta, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másfél évig több száz programmal, több tucat városban, több százezer résztvevővel zajlott. Az igazgató elmondta: az évadnak köszönhetően a magyar kultúrának olyan helyekre is sikerült eljutnia, ahol az addig nem volt jelen.



A kerekasztal-beszélgetésen az összes résztvevő kiemelte hazánk kulturális bemutatásának fontosságát a V4 országokban.

Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Eseménynaptár

Augusztus 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.


Tájékoztató rendezvényeken készülő fényképfelvételekről és azok felhasználásáról:
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tájékoztatja a rendezvényein résztvevőket, hogy az eseményeken kép- és hangfelvételeket készíthet.
A rendezvényeken részt vevők az azokon való részvétellel elfogadják és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Tudomásul veszik, hogy a rendezvényen készült fotókat az Intézet a honlapján és közösségi média oldalain a rendezvény népszerűsítése, a rendezvényről tájékoztatás céljából felhasználhatja.
A rendezvényről készült felvételeket az Intézet jogosult átadni a rendezvény fellépőinek, szereplőinek honlapjukon és közösségi média oldalaikon történő felhasználásra.
A fényképek törlése indokolt esetben kérhető az info@oroksegintezet.hu e-mail címen.

©2022 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |