Digitális Iskolai Múzeumtúra - Nagyharsány

Ismét rendhagyó, innovatív iskolai képzést valósít meg

a Mozaik Múzeumtúra

Forradalmian új módszerrel tart digitális iskolai foglalkozást a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája csapata az aradi vértanúk napjához kapcsolódó tematikával több száz iskolás számára. Az október 2-án, 5-én és 6-án megrendezésre kerülő digitális múzeumpedagógiai nap három általános iskola diákjai számára kerül megvalósításra a virtuális térben, 12 múzeum bevonásával. A felsősök egész nap online kivetítés segítségével, élő, interaktív órákon vesznek részt.

A program magába foglalja Balatoni József, alias Jocó bácsi történelem óráját, hangszerbemutatót, Petőfi életének különlegességeit, de arról is tanulni fognak, miként éltek Pest-Budán a forradalmi ifjak és hogyan teltek a reformkori emberek hétköznapjai. Számtalan érdekes és izgalmas feladat várható, melyek az online tér segítségével a jelenlegi járványügyi helyzet közepette is megvalósítható; virtuális séta, idő és térutazás, kalandozás lesz ez a történelem, irodalom és számos más tudományterület között.

ország több pontját is érintsük, kisebb és nagyobb iskolákba is eljusson a Digitális Iskolai Múzeumtúra programja. Így Baranyában egy 1660 fős községben, Nagyharsányban kezdünk, majd a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, végül pedig a budapesti Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola felső tagozatos tanulói számára rendezzük meg a programot. Nagy öröm számunkra, hogy a jelenlegi helyzetben sem kell leállítani, az egyébként valós térben megvalósuló iskolai múzeumtúra eseménysorozatát, hiszen már a múzeumok, a pedagógusok és a diákok is nyitottan és örömmel fogadják a virtuális tartalmakat. A hosszú évek óta tartó Mozaik Múzeumtúra célja a múzeumi kiállítások, programok, foglalkozások népszerűsítése és azok integrálása az oktatásba. Nagy segítségünkre vannak ebben a közreműködő muzeológusok és múzeumpedagógusok, valamint a tanárok és diákok nyitottsága a múzeumi tartalmak és szolgáltatások megítélése, befogadása területén. Erre kívánunk ezzel a programunkkal is rásegíteni, megmutatva a múzeumi digitális tartalmak sokszínűségét. Bízunk benne, hogy sikeres lesz, örömmel fogadják tanárok és diákok egyaránt és lesz lehetőségünk további iskolákba is elvinni a Digitális Iskolai Múzeumtúrát.” – fogalmaz Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra programvezetője.

„Izgalmas kihívás és persze felelősség is, hogy kizárólag az online térben dolgozunk és valósítjuk meg az élménynapokat. Egyszerre több száz gyerek vesz részt egy-egy alkalmon, ahol is online kivetítés segítségével élő interaktív órákat tartanak a múzeumpedagógusok a diákok számára. Az iskolákban a tanárok a „meghosszabbított kezeink” – hiszen a járványhelyzet miatt most nem lehetünk ott személyesen a gyerekekkel -, ők vetítik ki projektorral az órákat, segítenek a csoportmunkánál, hiszen a csapatok, osztályok munkáját értékeljük és díjazzuk is. Egy-egy esemény során sok izgalmas tartalommal és feladattípussal is találkoznak majd, lesz kvíz, LearningApps tankocka, videós bejátszások és kreatív feladatok is. Az osztályban lévők időnként bejelentkeznek a teremből, válaszolnak, de akár kérdezhetnek is. A program kialakításakor az élmény alapú oktatás és a kooperáció volt a két legfontosabb szempontunk. Szóba kerülnek majd a reformkori műszaki felfedezések, Petőfi életrajzi különlegességei, virtuálisan „főzünk” Vörösmarty verseiből, megnézzük a pákozd-sukorói csata animációs kisfilmjét, de bemutatkoznak a 19. század érdekes és furcsa hangszerei is, amelyek azóta látványos átalakuláson mentek keresztül… még az is lehet, hogy virtuálisan eljutunk a Pilvaxba is. Jó gyakorlat ez, mely az oktatás minden szereplőjét együttműködésre és kreativitásra sarkallja majd.” – foglalja össze Tibenszky Moni Lisa, a programot lebonyolító Felelős Szülők Iskolája alapítója.

 

Közreműködő múzeumok:

Katonai Emlékpark Pákozd, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményei:

Alumíniumipari Múzeum, Kohászati Múzeum, Közlekedési Múzeum, Műszaki Tanulmánytár, Vegyészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Vörösmarty Emlékház

 

További részletek a Mozaik Múzeumtúráról:

Web:               https://www.mozaikmuzeumtura.hu

Facebook:       @mozaikmuzeumtura

Instagram:      @mozaikmuzeumtura

Youtube:         Mozaik Múzeumtúra

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

 

 

 

Eseménynaptár

Április 2021
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2021 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |