Divatos ortodoxiák és ezek következményei

Agnieszka Kołakowska Kultúrák háborúi és más harcok című művének bemutatója a Lengyel Intézetben

A hazai olvasóközönség is megismerkedhetett Agnieszka Kołakowska Kultúrák háborúi és más harcok című művével. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nyugat-Eurázsai Idő című társadalomtudományos könyvsorozatának negyedik kötetét 2017. május 10-én mutatták be a Lengyel Intézetben.

A Nyugat-Eurázsiai Idő sorozat törekvése, hogy szerzői saját hangot adjanak a térségnek, amelyben összetartozik Közép-Európa és a posztszovjet, nem orosz új Kelet-Európa, és a társadalomtudományok eszköztárával kérdezzenek rá múltjára és jelenére. Agnieszka Kołakowska kötete hat éve jelent meg Lengyelországban, s annak ellenére, hogy az írások többsége még ennél is korábban fogalmazódott meg, napjainkban is rendkívül aktuális témákat dolgoz fel.

A kötet témáinak aktualitásáról Hörcher Ferenc eszmetörténész, Pálfalvi Lajos irodalomtörténész és Pápay György publicista beszélgettek a könyvbemutatón, körbejárva a liberalizmus, konzervativizmus és demokrácia eltérő értelmezési lehetőségeinek témakörét.

Hörcher Ferenc, Pálfalvi Lajos, Pápay György

Kołakowska nem egyetemi ember, hanem újságíró értelmiségi szerepben fogalmazza meg írásait, melyeken erősen érződik a szerző kulturális európai nacionalizmusa és angolszász politikai gondolkodásmódja. – fogalmazott Hörcher Ferenc eszmetörténész, a kiadvány utószavának készítője. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy bár az írónő rendelkezik kulturális gyökerekkel, ennek ellenére nincs legyökerezve, nem egy provinciális kelet-európai, angol vagy amerikai nézőpontot mond magáénak, hanem egy kozmopolita szemléletet.

Pápay György publicista azt hangsúlyozta, hogy alkalmasnak tekinti a jelenlegi szellemi, politikai teret a mű olvasására, hiszen témai ma is rendkívül aktuálisak. Ugyanakkor kritikával illette az írónő fatalista gondolkodását az iszlám vallással, valamint az Európai Unióval szemben, hiszen a kérdéseket más szemszögből is szükséges lenne megvizsgálni.

Pálfalvi Lajos irodalomtörténész Kołakowska családi hátterébe engedett bepillantást, az írónő ugyanis a világhírű lengyel filozófus, a volt marxista Leszek Kołakowski lánya, nézeteire mégis inkább egyetemi tanulmányai voltak döntő hatással. Reflektálva beszélgetőpartnerei észrevételeire, Pálfalvi a klasszikus liberális és konzervatív fogalmak közötti kapcsolatot is elemezte a földrajzi és kulturális környezet kontextusában.

További képek a könyvbemutatóról: Facebook galéria

Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok könyvismertetés

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás

©2018 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |