Örökségünk – Arany

Beszámoló az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésről

Arany János születésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Örökségünk – Arany című kerekasztal-beszélgetésén. Az Örökség Műhely programsorozat idei negyedik rendezvényére 2017. október 3-án 15.00 órakor került sor a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös-szalonjában.

A XIX. századi magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Arany János munkássága, szellemi hagyatéka és napjainkra gyakorolt hatása került középpontba az Örökség Kultúrpolitikai Intézet legutóbbi rendezvényén. Legnagyobb balladaköltőnk alakja mindenki számára ismerős, így nemcsak a magaskultúra képviselői, hanem a szélesebb közönségréteg is megtalálhatja a számára megfelelő programokat, kapcsolódási pontokat az emlékév repertoárjában.

Makranczi Zsolt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója köszönti a vendégeket

A kulturális emlékezet jelentőségéről, Arany János örökségéről, valamint a fiatalok megszólításáról E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, az Arany-emlékév múzeumi kurátora; Eszes Valéria magyartanár, a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatóhelyettese; Dr. Szilágyi Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa; valamint Térey János, író, költő, drámaíró értekeztek az eseményen. A beszélgetést Dr. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója moderálta.  

Szilágyi Judit, E. Csorba Csilla, Térey János, Eszes Valéria, Dr. Kalla Zsuzsa

„Az emlékéveknek nagy hagyománya van, hiszen mindig érdemes rákérdezni egy költő életművére, új módokat találni a megemlékezésre. Az ilyen alkalmak segítenek a szerzőkre irányítani a szélesebb közönség figyelmét is, ugyanakkor fontos hangsúlyoznunk, hogy az emlékezés jó esetben nem csak egy adott évre szól.” – fogalmazott E. Csorba Csilla.

Térey János ugyanakkor úgy gondolja, hogy az emlékévekben gyakran van valami erőltetett. „Nem hiszek az évfordulókban, de hiszek a szerzőkben.” – hangsúlyozta. „Emlékéven kívül sokkal többet olvasom Aranyt, mert olyankor nem érzem házi feladatnak”. Arany munkásságára született saját reflexióihoz nem volt szükség egy kitűzött dátumra, és bár valószínűleg más művészeknek sem, az emlékév mégis hozott izgalmas alkotásokat.   

„Arany János bemutatása nem feltétlenül csak cél, hanem egyben eszköz is.”- vélekedett Szilágyi Judit. „Irodalomértéshez szoktatni egy viszonylag széles réteget, olyan feladat, amit kevés magyar költő alakján keresztül tehetünk meg.” Arany neve mindenki számára jelent valamit, megvan hozzá a kapcsolódási pont, amiből építkezni lehet.

Eszes Valéria úgy gondolja, hogy a tanításban egy emlékév nem feltétlenül újdonságot ad, hanem lehetőséget korábban nem létező kapcsolatok teremtésére. „Egy kiállítás, folyóirat, új művészeti alkotás remek apropó egy költő bemutatására, közelebb hozza a tananyagot a fiatalokhoz.” Mindenki találhat egy olyan tematikus pontot, ami megragadja a figyelmét, és azon keresztül szélesebb rálátása nyílhat az adott témára – derült ki a beszélgetésből.

Az emlékév azonban még nem ért véget, és a programok sem csak a fővárosban zajlanak. Nagykőrösön 2018 márciusára megújul az Arany-múzeum, Nagyszalontán pedig rendbe teszik a Csonka-tornyot, és az ott lévő Arany-kiállítást. A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása, az Arany 200 busz folyamatosan járja az országot, és célja, hogy minél több olyan településre jusson el, ahol korlátozott kulturális lehetőségek vannak. „Talán sikerül az egész országot belakunk Arany Jánossal.” – fogalmazott E. Csorba Csilla.

Az emlékév programjaihoz fűződően Térey hozzátette: „Én a színpadon látom bármilyen irodalmi szöveg valódi életét, mert mostanság vagy ott, vagy a közösségi médiában kell nagyon komolyan teljesíteni, ha látszani szeretne az ember. Ez élőre és halottra egyaránt igaz.  A halottakra is, hiszen az ő emléküket is szeretik ápolni az emberek. Arany pedig pont ebbe a kategóriába tartozik.”

Az eseményről további fotókat itt talál: Örökségünk - Arany galéria

Kövessen minket a Facebookon

Az Örökség Műhely program a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatásával valósul meg.

Eseménynaptár

Május 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2020 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |