Kerekasztal-beszélgetés az e-könyvekről

Az Örökség Műhely rendezvénysorozat 2013. április 3-i nyitó eseménye a magyarországi ekönyv-piac helyzetével foglalkozott. Vitaindító előadást tartott L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen Farkas István, az Egyesülés az E-könyvekért egyik alapítója, Földes László, a Kossuth Kiadó informatikai szerkesztőségének vezetője, valamint a Digitalbooks kiadót képviselő Székffy Tamás vett részt.

 

L. Simon László előadásában rámutatott arra, hogy bár mindössze a magyar lakosság fele rendelkezik interneteléréssel, és a nemzeti értékek digitalizálása is gyerekcipőben jár még, a jogalkotók ismerik a digitalizáció kihívásait, és dolgoznak azon, hogy megteremtsék az ezt előmozdító jogszabályi környezetet. Ennek egyik példája az új könyvtári kötelespéldány-rendelet társadalmi vitára bocsátott tervezete. Az NKA könyves kollégiumának legújabb pályázati kiírása pedig már az elektronikus megjelenésre is lehetőséget biztosít.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint általános tapasztalat, hogy az e-könyvekben rejlő lehetőségeket sem a kiadói, sem a fogyasztói oldal nem ismerte még fel Magyarországon. Az egyik alapvető feladat ezért a népszerűsítés: a kínálat bővítése és a fogyasztók tájékoztatása, valamint a kiadók érdeklődésének felkeltése akár pályázatok kiírásával is. Egyes szabályozási problémák is megoldásra várnak: indokolt volna a könyvekre alkalmazott kedvezményes áfakulcs kiterjesztése az e-könyvekre – ezt jelenleg a vonatkozó európai uniós irányelv zárja ki –, valamint a határozottabb fellépés a szerzői jogok védelmében. Az e-könyvek megfelelő árszintjének kialakítása is pozitív irányba mozdíthatná a piacot.

Határozott lépések nélkül fennmarad az az ördögi kör, amely ma a magyarországi e-könyv piacot jellemzi: a fogyasztók szerint nincs elég tartalom, és ami van, az gyakran drága, míg a kiadók és a terjesztők az alacsony kereslet és a szabályozatlanság miatt nagyon óvatosan tudnak csak fejleszteni, válaszolni a vásárlói igényekre. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban is, hogy a nemzetközi terjesztőhálózatok magyarországi megjelenése belátható időn belül nagy változásokat indíthat el a hazai piacon.

Sajtóvisszhang:

Kultúra.hu
http://www.kultura.hu/egy-atmeneti-idoszak

Magyar Nemzet Online
http://mno.hu/grund/l-simon-ez-nemzetbiztonsagi-kerdes-is-1149516

Eseménynaptár

Június 2019
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás

©2019 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |