Fesztiválkutatás 2016

13 évvel ezelőtt került sor legutóbb a magyarországi fesztiválok átfogó vizsgálatára. Az akkori kutatás hosszú időre referenciaponttá vált és segítette a döntéshozókat a minőségi szempontok érvényre juttatásában. Intézetünk ezért kutatást és átfogó felmérést végzett a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága felkérésére és finanszírozásával, a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai támogatásával a 2016-os hazai fesztiválkínálatról, annak legfontosabb adatairól, mutatóiról és trendjeiről, valamint elemezte a támogatási és finanszírozási gyakorlatot.

A Magyar Művészeti Akadémia nemcsak köztestületi feladatai, de intézményei (Pesti Vigadó, Műcsarnok) révén is érdekelt a magyarországi fesztiválok feltérképezésében. A kutatást végző Örökség Kultúrpolitikai Intézet fő tevékenysége kultúrpolitikai, illetve kulturális tárgyú kutatások folytatása, elemzések készítése, kiadványok publikálása.

Intézetünk a 2017-es szakmai programjában megvalósuló kutatás során a 2016-os fesztiváloknak juttatott támogatásokat vizsgálta, az állami finanszírozások vizsgálatával tett kísérletet a fesztiváloknak juttatott állami támogatások feltérképezésére a kormányzati támogatásoktól kezdve, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásain át, az állami háttérintézmények és cégek által adott támogatásokig.

2018. május 25-én a Magyar Turisztikai Szövetség által rendezett szakmai beszélgetésen mutattuk be a tanulmány legfontosabb megállapításait.

Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai intézet igazgatója, Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MaReSz), Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke, a rendezvény házigazdája. Fotó: Szöllősi Mátyás/MMA

A fesztiválkutatás módszertanilag egyrészről a kormányzati, valamint minisztériumi háttérintézmények adatainak begyűjtésével vizsgálta az állami finanszírozást, az önkormányzatok fesztiváltámogatásai szokásait kérdőíves adatszolgáltatás útján elemezte, másrészről a fesztiválszervezőket fókuszcsoportos interjúk során kérdezték, valamint a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban megadott adataik alapján vontak le elemzési következtetéseket. A kutatás az állami és önkormányzati szereplők finanszírozási, támogatási adatai, jellemzői mellett magukat a fesztiválokat is elemezte. Sőt, a szaktanulmány összehasonlító kitekintéssel külföldi fesztiválkutatások – különösen fókuszálva a V4-ek országaira – eredményeit is ismerteti.

A Fesztiválkutatás 2016 adatait, az adatokból levont következtetéseket egészen biztosan jól tudják majd hasznosítani az egyre nagyobb nemzetstratégiai és nemzetgazdasági szereppel is bíró, folyamatosan erősödő kulturális turizmus hazai aktorai.

A kutatásról készített összefoglaló sajtóanyagot ITT érheti el.

A Fesztiválkutatás szakmai program megvalósítását 2017. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Eseménynaptár

Április 2020
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás


A Magyarság Kulturális Fővárosa Program előkészítését a Miniszterelnökség támogatja.
©2020 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |