Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok

Megjelent a ’NYUGAT-EURÁZSIAI IDŐ’ címmel elindított társadalomtudományi könyvsorozatunk negyedik kötete, Agnieszka Kołakowska: Kultúrák háborúi és más harcok című könyve.

„A manapság divatos különböző ortodoxiákat és ezek következményeit írtam le a leggyakrabban; az utóbbiak közül az az egyik leglényegesebb és a legaggasztóbb, hogy gyorsan fogyatkozik a tér aközött, amit muszáj, és aközött, amit nem szabad. Sokasodnak a „jogok” („jogosultság” értelemben), szűkül a szabadságjogok érvényességi köre, egyre inkább sérül a szólásszabadság.

A „tolerancia”, a „sokszínűség” és a „multikulturalizmus” nevében, meg hogy ne sértsünk meg senkit, különös tekintettel az etnikai kisebbségekre, mindenekelőtt a muszlimokra – korlátozzuk vagy egyenesen elvetjük a demokratikus szabadságjogokat és a liberális értékeket. Tönkretesszük az oktatást, a tudományt, az egyetemeket. Ezeken és a 20–21. század fordulójának más csapásain elmélkedem. A legtalálóbb címszó, amely az említett jelenségek egészét felöleli, talán az „ideológia” vagy inkább az „új és rég utópiák” lenne.

„Az európai jobboldal Susan Sontagja. írásainak erényei közül mindenképp ki kell emelnünk a szöveget működésbe hozó gondolat erejét, csillámló fényét. Az író humorérzékét, az irónia és az önirónia lépten-nyomon megnyilvánuló képességét. A dolgok átlátásának és a dolgokon való átlátás tudományát. A kozmopolitizmust és a hazaszeretetet. A vallás iránti tiszteletet, s mégis valami egészséges, fanyar, világi szkepszist. A szcientizmussal szembeni gyanakvást, a művészet iránti odaadó érdeklődést.”

 

 

 

 

 

 Részlet Hörcher Ferenc utószavából

Hat éve jelent meg ez a könyv Lengyelországban, de most, amikor ezeket a szavakat írom a magyar olvasóknak, sajnos azt kell látnom, hogy nem változott semmi. Mindezek az aggasztó és elkeserítő jelenségek – a globális felmelegedés iparága, a radikális iszlám és a terrorizmus, a palesztinbarát baloldal antiszemitizmusa, a multikulturalizmus és a „gender” ideológiája, a minden politikailag nem korrekt közlemény cenzúrázására tett kísérletek – még aggasztóbbak és elkeserítőbbek. Egyre gyakrabban próbálnak cenzúrázni, különösen az egyetemeken; még jobban összeszűkült a tér a tiltott és a kötelező között. Szomorúsággal vegyes elégedettséggel jelenthetem ki, hogy nem avult el a könyv: továbbra is aktuális minden ügy, amely itt szóba kerül.” (Részlet a szerző magyar kiadáshoz írt előszavából)

 

AGNIESZKA KOŁAKOWSKA (1960)

A világhírű lengyel filozófus, Leszek Kołakowski lánya. Filozófiát, klasszika filológiát és indoeurópai nyelvészetet tanult különböző angol és amreikai egyetemeken; később görög filozófiai tanulmányokat is végzett. Angolul és lengyelül is ír, illetve lengyelből és franciából fordít angolra. Jelenleg Párizsban él. Számos publikációja szerője; jelen kömyve 2010-ben látott napvilágot. 2012-ben Andrzej Kijowski-díjat kapott. Ezt olyan szerzőknek ítélik, akik a kognitív értékek mellett az egyéni állásfoglalást is fontosnak tartják, a nézeteiket pedig igényes megfogalmazásban, élvezetes stílusban közlik.

 

 

 

 

 

 

 

A könyv bolti ára: 2.990,-Ft.

Online megrendelés esetén: 2.100,-Ft +postaköltség.

Nyugat-eurázsiai idő sorozat a Facebookon

Eseménynaptár

Június 2019
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiadványok megrendelése


 

Hírlevél feliratkozás

©2019 Örökség Kultúrpolitikai Intézet, 1092 Budapest, Ferenc körút 14. | Tel.: 06 20 389 0838 | E-mail: info@oroksegintezet.hu |